Igaly József (1938-1997)

A lőtér, és az Igaly József Lövészklub névadója, a skeetlövészet magyarországi elterjedésének egyik meghatározó személyisége.

Két barátja (Lami András és Szarka János) így emlékezett meg róla 1998-ban:

"(...)Erdész-vadász családban nőtt fel. Felesége és leánya, Diána is vadász és sportlövő lett.

Alapító és meghatározó egyénisége volt az MHSZ-KLK-nak, majd edzője lett lányának is, aki apja irányításával hatszoros Európa-bajnok és kétszeres világbajnok lett. Jóska elmondása alapján, mindent elért életében amire vágyott, kivéve Diána olimpiai bajnokságát.

Igaly József a skeetlövők nagy doyenje volt, többszörös bajnok és helyezett. A montreali olimpiára mellőzöttség és adminisztrációs hiba miatt nem jutott ki. Az olimpiával egy időben idehaza rendezett országos bajnokságon 200/200 találatot ért el. Nagy része volt a budaörsi skeetpálya társadalmi munkában történt megépítésében. Ez a pálya volt az első az országban, amely a nemzetközi előírásoknak megfelelt. Sportlövő-őstehetség volt, aki veleszületett érzékénél fogva mindig tudott segíteni, biztatni, tanítani, figyelme a legapróbb részletekre is kiterjedt, mindenkiből kihozta a maximumot. Nagyon tudott koncentrálni minden lövésére. Szorgalma, kitartása, sportszerűsége, önzetlensége és végtelen szerénysége legendássá vált.

Igaly József szinte gyermekkorától vadászott. Etikus, önzetlen, vadat tisztelő, nagyon jó vadász volt. Kedvenc vadjai a szalonka, róka és vaddisznó. Kezdeményezésére váltak szertartásszerű eseményekké a kamaraerdei, pistályi márciusi szalonkázások. Nagyon sok havas-holdvilágos éjszakát töltött el rókalesekkel, eredményesen, hiszen nagyon tudott rókát hívni síp nélkül is. Nagyon kitartó vadászként ismertük, egy kant majdnem 3 éven át, több száz alkalommal lesett, amíg végül terítékre hozta. 99 kant lőtt életében. Vadásztársaságának területe a város szélén terül el, ennek következtében nem tartozik a legjobbak közé. Mégis vadászmesterként, szaktudása legjavát adva, érmes bika, bakok, kanok is estek területükön, a hangulatos, de nem nagy terítéket adó apróvad-vadászatokról nem is beszélve, ahol a lényeg mindig a jó hangulat és a szórakozás volt.

A vadászatok utáni sörözéseken (mert akkor még nem siettünk haza) humorosan, szerényen előadott vadászhistóriáin sokat derültünk. Sok barátja, vadászcimborája hívta sokfelé vadászni, mert nagyon szerették, tisztelték(...)"

A Budaörsi Lőtér története

1971-ben a koronglőtér megépült és átadásra került.

A lőteret az akkori MHSZ központi lövészklub válogatott lövői társadalmi munkában építették. A koronglőtér majd' két évtizeden keresztül számos hazai és nemzetközi versenynek adott otthont, több nemzetközi szintű lövőnek szolgált felkészülési és verseny helyszínéül.

Ezen a lőtéren edzett és versenyzett Igaly József, aki 1976-ban 200-ból 200 találattal világcsúcs eredményt lőtt a Budaörsön megrendezésre kerülő MHSZ Országos Bajnokságon.

Munkássága során nemzetközi szintű csapatot alakított ki. Tanítványai voltak többek között:
- Igaly Józsefné, aki 150/149 találattal örökös csúcstartó és többszörös Magyar bajnok, világbajnoki bronzérmes csapatban, valamint 1974-ben a Brno-i Grand Prix bajnokságon egyéniben aranyérmet szerzett,
- Gosztola Tibor, aki Igaly Józsefhez hasonlóan totális eredményt lőtt 200/200 találattal, országos bajnok, valamint a Moszkvai olimpiára is kijutott, és több nemzetközi versenyen is dobogón állhatott,
- Tóth Miklós, Bori Gábor valamint Preisz Gyula, akik szintén országos bajnokok, egyéniben és csapatban,
- lánya, Igaly Diána többszörös Világ és Európa bajnok, Olimpiai bronz érmes és Olimpiai Bajnok.

Az MHSZ megszűnésével elapadtak az anyagi források, és ezzel megkezdődött a klubok és létesítményeik leépítése. A lőtér éveken keresztül nehéz körülmények között üzemelt, ám pár lelkes versenyző önerőből folytatta tovább felkészülését. Ennek következtében 1995-ben megalakult az Igaly és Igaly bt. (Igaly József és Igaly Diána alapítótagokkal), mely a fiatal tehetségek felkutatását, képzését, és a leendő vadászok oktatását tűzte ki céljául. Igaly József szomorú halálát követően ilyen formában már nem folyik képzés, de a versenyzők saját erőből és külső segítséggel folytatják a nemzetközi szintű felkészülést, abban a szellemben, ahogy azt edzőjük, Igaly József örökül hagyta. E sport iránti szenvedélye mindenkire hatással volt, nem csak eredményei, hanem emberi nagysága is példaértékű, alázatával és kitartásával tanítványainak örök útmutatást tudott adni.